Sälja bostadsrätt privat

När man skall sälja sin bostadsrätt behöver man ta ställning till om man vill sälja den privat eller via fastighetsmäklare.

 

Nästan 80 % av alla försäljningar i Sverige idag sker genom en fastighetsmäklare och siffran stiger. Att sälja sin bostad är något man inte gör många gånger i sitt liv och det är dessutom en väldigt stor affär, där mycket måste blir rätt.

 

Bostadsrättsägarnas Riksförbund tar inte ställning till om man säljer privat eller via fastighetsmäklare. Dock rekommenderar vi att vända sig till fastighetsmäklare för att vara så trygg som möjligt i en så stor process.

 

Vill man sälja privat skall man börja med att värdera sin bostad. När man vet värdet gäller det att marknadsföra bostaden. 
 

Annonseringen leder i de flesta fallen till att man får visa upp sin lägenhet för en eller flera personer. När man sedan kommit överens med en köpare skriver man ett avtal där man fastställer köpeskilling, dag för tillträde, andra överenskommelser och eventuell handpenning. Sedan är det viktigt att se till att köparen blir medlem i föreningen och detta får man skicka in en ansökan om. Samtidigt skall man, som säljare, också ansöka om utträde ur föreningen.


När det sedan är dags för tillträde bör man träffas på köparens bank och göra upp affären.